Tekening Louvre definitief toegeschreven aan Jan van Eyck

Wie de tekening wil zien, kan terecht in Den Haag. Liefhebbers kunnen later dit jaar ook terecht in Rotterdam voor een grote expo rond Van Eyck.

Na uitvoerig onderzoek concludeert de Nederlandse kunsthistoricus Claudine Chavannes-Mazel dat een ingekleurde tekening uit het Louvre in Parijs wel van de beroemde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (circa 1390-1441) moet zijn.

Kenners hielden de tekening voorheen voor een 16de-eeuwse kopie van Van Eyck. De tekening is van 25 februari tot en met 11 maart te zien in Museum Meermanno in Den Haag.

Intussen liet het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen weten dat de tentoonstelling rond Jan van Eyck definitief doorgaat. Hoewel de benodigde 1,3 miljoen euro nog niet binnen is, durft de culturele instelling het toch aan de tentoonstelling voor het einde van het jaar te programmeren.

Door bezuinigingen en het uitblijven van voldoende steun van zakelijke sponsors stond de grote expositie op losse schroeven. Het museum begon daarop in november een actie door middel van een kettingbrief om bij kunstliefhebbers ruim 700.000 euro op te halen.

Publieksactie

Dat bedrag is bijlange niet gehaald. Maar inmiddels hebben zich wel enkele sponsors gemeld waardoor inmiddels ruim 500.000 ton binnen is. De publieksactie, waarbij mensen per brief, mail of telefoon werd gevraagd geld te schenken en de oproep door te sturen naar vijf anderen, heeft tot nu toe 75.000 euro opgeleverd.

De tentoonstelling is zo duur, omdat eeuwenoude schilderijen uit heel Europa en de Verenigde Staten moeten komen. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content