Succesexpo van Michael Borremans in Tel Aviv mogelijk geannuleerd

© Mirjam Devriendt

De overzichtexpo van kunstschilder Michael Borremans die een recordaantal bezoekers naar de Brusselse Bozar lokte, verhuist mogelijk niet naar zijn volgende bestemming Tel Aviv wegens de oorlog in Gaza.

Met zijn expo ‘As Sweet as it Gets’ lokte de Oost-Vlaamse schilder Michaël Borremans de afgelopen maanden nog een recordaantal bezoekers naar de Brusselse Bozar. Maar de kans is groot dat de overzichtstentoonstelling niet naar zijn volgende bestemming verhuist: Tel Aviv. Door het slepende oorlogsconflict in Gaza wordt de expo mogelijk geannuleerd. De retrospectieve van Borremans werd (nog) niet officieel aangekondigd op de website van het museum van moderne kunst van Tel Aviv, waar het in principe op 4 september van start gaat.

‘Als de expo een maand voor de opening nog niet werd aangekondigd, ziet dat er inderdaad slecht uit’, zegt Filip Stuer, marketingdirecteur van Bozar, aan De Tijd. Volgens de kunstenaar zijn enkele bruikleners en maatschappijen die de transport van de werken naar het conflictgebied verzekeren, niet erg happig om de tentoonstelling te laten doorgaan.

Borremans zelf denkt er anders over, ondanks de druk om niet te exposeren wegens de Israëlische aanvallen op Gaza. ‘Toen ik twee jaar geleden de vraag kreeg om te exposeren in Tel Aviv, zat ik met grote vragen – precies wegens de onderdrukking van het Palestijnse volk. Nu ben ik meer dan ooit overtuigd dat een boycot tegen Israel weinig uithaalt. Kunst biedt reflectie. Ik vind dat die mensen wel eens een spiegel mag worden voorgehouden’, zegt hij in een gesprek met de krant.

Voor Bozar, dat een aanzienlijke overnamesom zou opstrijken, kan een annulatie financiële gevolgen hebben.

Volgend jaar verhuist de retrospectieve naar de thuishaven van de Amerikaanse curator Jeffrey Grove: het Dallas Museum of Art. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content