Schilderijen Lucas Cranach tot leven gebracht

© Patrick Bonté

Via dans en poëzie worden de schilderijen van Lucas Cranach de Oude in Bozar tot leven gewekt.

Kunst inspireert. Zo creëerde het Brusselse dansgezelschap Compagnie Mossoux-Bonté in 1990 de voorstelling ‘De ultieme gevoelens van Lucas Cranach de Oude’. Naar aanleiding van de expo rond de Duitse meester in Bozar wordt ze nu hernomen.

Nicole Mossoux en Patrick Bonté, die ook directeur is van Les Brigittines, lieten zich inspireren door het schilderkunstig universum van de meester van Wittenberg. Ze brengen de personages tot leven door het beeldende oeuvre te herscheppen binnen de context van de podiumkunsten.

Om het verband tussen de beeldende kunst en podiumkunsten te vernauwen plaatsten de makers de dansers achter een muur in trompe-l’oeil. Die letterlijke omkadering versterkt de link met de beeldende kunsten. Bovendien zorgt die scène-indeling voor een dynamiek, een afwisseling tussen wat zich afspeelt binnen en buiten het beeldkader.

Eigentijdse muziek

Het idee van het stuk kregen ze in de National Gallery in Londen. “Nicole en ik stonden geboeid stil voor Cranachs schilderij van een prinsesje, tegelijk een engel en een moordenares. Die elementaire ambiguïteit sluit sterk aan bij de meerduidigheid die we in onze voorstellingen nastreven en die we op de planken willen uitbeelden, om op die manier de complexiteit van het leven te benadrukken”, vertelt Bonté.

Hoewel de voorstelling over schilderijen uit de renaissance gaat, kozen Mossoux en Bonté voor een resoluut hedendaagse aanpak. Dat eigentijdse karakter komt tot uiting door de muziek, die speciaal voor de voorstelling gecomponeerd werd door Christian Genet.

Sprekende schilderijen

Naar aanleiding van de expo bundelde Bozar de krachten met het Vlaams-Nederlands huis deBuren voor een poëtische versie van Cranach. Vijf gerenommeerde dichters lieten zich inspireren door de 16e-eeuwse schilderijen van de Duitse meester. De gedichten waren al via de audiogidsen te beluisteren, maar op 18 januari 2011 dragen de dichters hun vers live voor.

Dichters van dienst zijn Astrid Lampe, Gwenaëlle Stubbe, Han van der Vegt, Lucienne Stassaert en Stefan Hertmans. Tijdens de exclusieve poëzienocturne kan het publiek door de tentoonstelling wandelen en op eigen tempo halt houden bij de dichter en het door hem/haar gekozen schilderij.

Elien Haentjens

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

– De wereld van Lucas Cranach de Oude, nog tot 23 januari in Bozar.
– Cranachs dansende doeken, op 13, 14, 19, 20 en 21 januari om 20.30 uur en op 16 januari om 14 uur in Bozar.
– Sprekende schilderijen: een poëzienocturne rond Cranach, op dinsdag 18 januari om 20 uur. Gratis mits reservatie via literature@bozar.be. Maximum twee tickets per bestelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content