Schilderij Degas na 37 jaar teruggevonden

© EPA

Het werk werd gestolen in Frankrijk en is teruggevonden op een veiling van Sotheby’s.

Het werk ‘Wasvrouwen met tandpijn’ van Edgar Degas werd gestolen uit een depot van het Louvre in het Franse Havre. Het Franse ministerie van Cultuur ontdekte het werk volgens de website La Tribune de l’art in de veilingcatalogus van Sotheby’s.

De Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterand verwittigde Sotheby’s, dat het werk terugtrok uit de veiling van impressionistische kunst van 3 november. Het doek behoorde tot de collecties van het Louvre en is bestemd voor het Musée d’Orsay.

Degas schilderde het kleine doek van 16 op 21 centimeter rond 1870. In 1960 kwam het in het depot terecht. Sotheby’s schatte het werk op 248.000 tot 319.000 euro.

Record

Op de eerste dag van de veiling van impressionistische en moderne kunst sneuvelde het record voor werk van Amedeo Modigliani. Zijn ‘Nu assis sur un divan (La belle Romaine)’ is verkocht voor 49 miljoen euro. In 1999 ging het werk nog onder de hamer voor ‘slechts’ 11,9 miljoen euro.

‘Le bassin aux nymphéas’ van Claude Monet werd geveild voor 17,5 miljoen euro en voor ‘Danseuse dans le fauteuil, sol en damier’ van Henri Matisse had een koper 14 miljoen euro over. In totaal bracht de eerste veilingsdag 161 miljoen euro op.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content