“Schauvliege moet instellingen tijdig informeren”

© Belga

Volgens Yamila Idrissi hebben de Vlaamse cultuurinstellingen recht op zekerheid over hun nieuwe beheersovereenkomst.

De nieuwe beheersovereenkomsten met de Grote Vlaamse cultuurinstellingen zijn nog niet klaar, terwijl de huidige beheersovereenkomsten eind 2010 aflopen. De sector klaagt over onduidelijkheid en Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a, treedt die kritiek bij.

Vlaanderen telt acht grote cultuurinstellingen, waaronder de Ancienne Belgique, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Zij sluiten om de vijf jaar een beheersovereenkomst af met de Vlaamse regering waarin onder meer hun opdracht en de werkingsmiddelen vastgelegd worden.

Het Kunstendecreet bepaalt dat de nieuwe beheersovereenkomsten uiterlijk één maand voor ze in werking treden, afgesloten moeten worden, om de instellingen de kans te geven zich voor te bereiden op eventuele wijzigingen in de opdracht en de subsidie.

Tijdig informeren

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege is echter nog niet klaar met de nieuwe beheersovereenkomsten en heeft nog enkele weken nodig. Volgens Yamila Idrissi kan de sector echter niet langer wachten en is de situatie onhoudbaar. Ze roept de minister op de huidige overeenkomsten met een jaar te verlengen, om de cultuurinstellingen niet langer in het ongewisse te laten en grondiger overleg mogelijk te maken.

“In tijden van besparingen is het minste dat minister Schauvliege kan doen de instellingen tijdig informeren”, vindt Idrissi. “Hoe kunnen ze zich voorbereiden op de besparingen en de hervormingen als de minister nog niet klaar is met het voorbereidende werk? De sector heeft recht op zekerheid en duidelijkheid”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content