Schauvliege: “Ballet behoudt artistieke werking”

© Belga

Joke Schauvliege reageert fors op de kritiek die haar plan omtrent de hertekening van de Vlaamse kunstinstellingen kreeg.

Het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera zijn wel degelijk betrokken in de plannen om de twee grote cultuurhuizen te laten samenwerken onder één intendant. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, op dit moment in Japan voor een VN-top rond biodiversiteit, dinsdagochtend gezegd op Radio 1.

Schauvliege reageert op de forse kritiek aan haar adres op de hertekening van de grote Vlaamse kunstinstellingen. Kathryn Bennetts, directrice van het Ballet van Vlaanderen, bood na de aankondiging vrijwel meteen haar ontslag aan. Ze kan niet leven met een cultuurbeleid op basis van “onwetendheid en arrogantie” en was vooral niet te spreken over het feit dat haar instelling niet geconsulteerd werd over de plannen.

Klopt niet, zegt Schauvliege maandag. “Deze plannen komen niet uit de lucht gevallen. We zijn er al sinds januari mee bezig en er zijn verschillende vergaderingen geweest met het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse opera.”

“Schaalvergroting biedt voordelen”

Volgens Schauvliege was Bennetts telkens niet bij het overleg aanwezig, omdat ze in het buitenland was of elders verhinderd was. “Er zijn verschillende uitnodigingen geweest om naar het kabinet te komen, maar ze is niet geweest”, klinkt het.

Schauvliege weerlegt ook dat de synergie met de Vlaamse Opera het Ballet monddood zou maken. “Het Ballet behoudt volledig zijn artistieke werking. De schaalvergroting kan alleen maar voordelen hebben.” Ze geeft als voorbeeld dat het Ballet van Vlaanderen gebruik zal kunnen maken van de mooie en grote zalen van de Vlaamse Opera, terwijl het daar nu voor moet betalen.

“Elke avond op het terrein”

Bovendien komt de vraag tot samenwerking van het culturele veld zelf, benadrukt de minister. Beide cultuurhuizen hebben zeker nog een vinger in de pap te brokken bij de invulling van de samenwerking. “Er is een overgangsperiode tot 2013 waarin de samenwerking praktisch uitgewerkt moet worden. Daar zit nog speling over de concrete invulling”, verklaart Schauvliege.

Extra geld voor de twee cultuurhuizen is er op dit moment niet, erkent Schauvliege, maar het plan voor samenwerking is geen besparingsoperatie. “Zelfs als er geld zou zijn, zou ik zeggen: werk meer samen. Nu leeft men naast elkaar, dat werkt niet goed.”

De Cultuurminister ontkent ten slotte dat ze niet voldoende op het terrein zou komen. Schauvliege: “Ik ben elke avond op het terrein, ik wil gerust mijn agenda laten zien. Ik spring alleen niet overal op het podium om te zeggen: hallo, hier ben ik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content