Sarkozy huldigt Centre Pompidou Metz in

© EPA

Na zeven jaar is het eindelijk zover: het Centre Pompidou Metz opent de deuren.

Het meer dan 10.000 vierkante meter grote en ongeveer 70 miljoen euro dure Museum Centre Pompidou Metz is geopend. De Franse president Nicolas Sarkozy huldigde dinsdag, samen met de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterand, de dependance van het Parijse Centre Pompidou officieel in.

Er ging een zeven jaar durende plannings- en bouwfase aan vooraf. Vanaf woensdag is de kunsttempel in Metz vijf dagen lang gratis te bezoeken. Het gebouw valt op door zijn spectaculaire golfvormige dakconstructie, met een meer dan 8.000 vierkante meter groot membraan van glasvezel.

Het werd ontworpen door het architectenduo Shigeru Ban en Jean de Gastines. De nieuwe kunsthal in Metz zal geen eigen verzameling bezitten, maar teruggrijpen naar de verzameling van het Parijse moederhuis. Dat bezit met meer dan 65.000 werken de grootste verzameling hedendaagse en moderne kunst in Europa.

Autonome programmering

“Metz zal geen filiaal zijn van het Parijse moederhuis, maar een zusterinstelling”, zei Alain Seban, voorzitter van Centre Pompidou Parijs. “Het zal een autonome programmering hebben en geen tentoonstellingen uit Parijs overnemen.”

Van de ongeveer 10.000 vierkante meter is de helft van het Centre Pompidou Metz bestemd voor tentoonstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content