S.M.A.K. koopt Unicorn van Michaël Borremans

Meer dan tien jaar was het geleden dat het Gentse museum nog een werk van een belangrijke Belgische kunstenaar had kunnen kopen.

Eerder dit jaar kocht koningin Paola al zes werken van Michaël Borremans, nu heeft ook het Gentse S.M.A.K. een werk van de Belgische topkunstenaar op de kop getikt. “Ik ben een heel blij man. Het is tien jaar geleden dat het S.M.A.K. een schilderij van een belangrijke Belgische kunstenaar heeft kunnen verwerven”, vertelde artistiek directeur Philippe Van Cauteren aan de VRT.

Met de aankoop van ‘Unicorn’ telt de collectie van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst drie schilderijen van Michaël Borremans. In 1996 kocht het museum ‘Sad girl’ en in 2000 ‘The fruit basket’. Op dat moment verwierf het museum ook vijf tekeningen.

Door werk uit verschillende periodes aan te kopen wil Van Cauteren op termijn in staat zijn om een solopresentatie rond de Gentse kunstenaar op te zetten. “We kunnen dat nu al doen rond Marcel Broodthaers, Panamarenko, Joseph Buys, Arte Povera als beweging en Mark Manders, van wie het S.M.A.K. wereldwijd de grootste verzameling bezit”, stelt de directeur.

Borremans behoort tot de financiële, Belgische topkunstenaars. Het is dan ook niet zo vanzelfsprekend dat het S.M.A.K. een werk van de schilder kon verwerven. “Zowel Frank De Maegd, directeur van Zeno X Gallery als Michaël Borremans zijn bijzonder genereus geweest”, besluit Van Cauteren.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content