Rubenshuis vult collectie aan met werk van Rubens, Cariani en Cossiers

© iStockphoto

Het Rubenshuis heeft acht werken – één permanente schenking en zeven langdurige bruiklenen – aan zijn collectie toegevoegd van Peter Paul Rubens (1577-1640) zelf en tijdgenoten die hem beïnvloedden of door hem beïnvloed werden.

“Verzamelaars zien dat hun stukken hier professioneel en in een prachtige setting getoond worden en dat het ons helpt om belangrijk onderzoek te verrichten”, zegt museumdirecteur Ben van Beneden.

De permanente aanwinst is een portret van een jongeman van de hand van Jan Cossiers, die Rubens meermaals assisteerde bij grote projecten en wiens stijl duidelijk beïnvloed werd door de meester zelf. Een Franse verzamelaar die eerder al verschillende werken in bruikleen gaf aan het Rubenshuis, bood het onlangs spontaan aan.

Bij de zeven nieuwe bruiklenen valt onder meer “De kruisdraging” van de Noord-Italiaan Cariani op, volgens het Rubenshuis het enige schilderij van de man dat in België te zien valt. Cariani was een volgeling van Titiaan, een Venetiaanse meester die ook een grote indruk naliet op Rubens toen die laatste door Italië reisde.

Daarnaast beschikt het Rubenshuis tijdelijk over een fragment van een verloren gegaan werk van Rubens waarop het afgehakte hoofd van Johannes de Doper te zien valt, twee kleine allegorieën van Jan Brueghel, een portret van Anthony Van Dyck, een afbeelding van het interieur van de Antwerpse kathedraal door Pieter Neeffs en een afbeelding van Maria Magdalena door Maerten De Vos.

Volgend jaar verwacht het Rubenshuis ook nog een monumentaal altaarstuk van de Italiaanse meester Jacopo Tintoretto (1518-1594) dat afkomstig is uit de kunstverzameling van de begin dit jaar overleden popster David Bowie en eveneens door een verzamelaar in langdurige bruikleen wordt gegeven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content