Restauratie paviljoen Toyo Ito kost half miljoen euro

© EPA

De Vlaamse regering, de provincie en de stad Brugge besteden samen zo’n 500.000 euro aan de restauratie van het paviljoen van Toyo Ito.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft de tussenkomst van de Vlaamse regering in de restauratiekosten van het kunstwerk Toyo Ito op de Burg in Brugge definitief goedgekeurd. Het gaat om 278.000 euro. De provincie komt nog tussen voor ongeveer 70.000 euro. De rest – geraamd op 150.000 euro – zal door de stad moeten worden betaald. De totale kostprijs van de restauratie bedraagt dus ruim 500.000 euro.

De bouwvergunning is intussen aangevraagd. “Dit kunstwerk heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, ” zegt schepen van toerisme, Jean-Marie Bogaert. “Het kunstwerk werd opgericht naar aanleiding van het Europese Culturele Jaar 2002 in Brugge als blikvanger op de Burg. Door zijn specifieke vorm, kreeg het algauw de bijnaam van “carwash van de gouverneur”. Het staat immers pal voor zijn ambtswoning”, aldus Bogaert.

Volgens Bogaert was het de bedoeling het kunstwerk in 2007 terug weg te nemen. “Maar drie jaar geleden werd het ernstig beschadigd nadat een vorklift er was doorgereden en de vloer zware schade opliep. Daarna ontstond er een dispuut tussen voor- en tegenstanders. Hoewel de stad zelf geen voorstander was van behoud, beschermde voormalig minister Dirk Van Mechelen het kunstwerk toch. Restauratie drong zich bijgevolg op. En die kost handenvol geld.”

Naast de nodige herstellingen worden ook verbeterings- en consolideringswerken uitgevoerd. Zo worden de doorzichtige wanden vervangen door glas en wordt de vijver uitgebroken. “In de vijver worden in plaats van de vroegere witte keien, bollen in opaalglas gelegd. Er komt ook een constante watercirculatie en een systeem om het vuil te verzamelen. De brug zal niet langer in het water rusten, maar komt enkele centimeters boven het waterniveau. Tot slot wordt er onder de brug led-verlichting voorzien”, besluit de Brugse toerismeschepen. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content