Restauratie Gentse Boekentoren tegen 2017 rond

Het modernistische monument uit het Interbellum, dat ontworpen is door Henry Van de Velde, wordt tegen 2017 gerestaureerd.

De Boekentoren in Gent wordt tegen 2017 gerestaureerd. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) en rector van de Universiteit Gent, professor Paul Van Cauwenberge, tekenden de meerjarige subsidieovereenkomst voor de restauratie van het modernistische monument uit het Interbellum.

De Boekentoren, ontworpen door architect Henry Van de Velde, wordt als een icoon van de modernistische architectuur uit het Interbellum beschouwd. Het gebouw is sinds 1992 beschermd. De betonnen constructie van 64 meter hoog herbergt 48 kilometer werken, waarvan 12 kilometer waardevol erfgoed.

“Voor een optimaal behoud van die stukken moet het gebouw dringend aangepast worden aan de hedendaagse eisen rond bewaring en opslag,” aldus minister Bourgeois. “Het gebouw moet ook toegankelijker worden voor andersvaliden en de publiekswerking verruimd.” Er komt onder meer een afzonderlijke toegang tot de belvedère in de toren en een leescafé.

De totale renovatie kost ongeveer veertig miljoen euro, waarvan 12,1 miljoen euro gesubsidieerd wordt. Het Vlaams Gewest draagt ruim 7,5 miljoen euro bij, de rest van de subsidies komt van de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen.

In fases

De werken gebeuren gefaseerd om de werking zo weinig mogelijk te hinderen. Dit jaar nog wordt onder de binnentuin en vijver een ondergronds beveiligd en geacclimatiseerd depot gebouwd voor de bewaring van de kostbaarste werken.

Tussen 2012 en 2014 worden de gevels, daken en het schrijnwerk aangepakt. Nadien komt de restauratie van het interieur. De oplevering is voorzien voor 2017, tweehonderd jaar na de oprichting van de universiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content