Restaurateur wijst schilderij uit basiliek Halle deels toe aan Rubens

Minstens een deel van een schilderij in een van de kelders van de basiliek van Halle zou het werk van Rubens zijn.

Volgens restaurateur Roger Smelinckx is minstens een deel van een schilderij dat twee jaar geleden ontdekt werd in een van de kelders van de basiliek van Halle, het werk van Rubens.

Het gaat om een olieverfschilderij op een houten paneel van 65,9 op 51 cm en toont een man die aanbiddend kijkt naar Onze-Lieve-Vrouw met kind. De opdrachtgever is Rogier Clarisse die zelf ook op het schilderij te zien is en op dat ogenblik herstelde van een ziekte.

“Volgens Smelinckx is minstens het gezicht van Clarisse op het schilderij het werk van Rubens. Hij bereidt hierover een dossier voor dat aan het Rubenshuis zal worden overgemaakt voor verdere expertise.”

Experten

Er zijn volgens Ghislain Stas, voorzitter van Pro Arte Hallensis, een vereniging die zorgt voor de restauratie van de zogenaamde mirakelschilderijen in de Sint-Martinusbasiliek, tal van aanwijzingen dat het inderdaad kan kloppen. “Clarisse was een lakenhandelaar uit Rijsel die indertijd in Antwerpen woonde en intiem bevriend was met Rubens. Rubens heeft hem ooit geschilderd. Dat werk bevindt zich in Californië.”

“Rubens zelf vertoefde regelmatig in Halle. Mogelijk heeft Clarisse dit werk bij het atelier van Rubens besteld en heeft de schilder een deel van het werk gedaan. Het is nu aan de experten van het Rubenshuis om hierover te oordelen. De archieven van de basiliek van Halle hierover zijn indertijd vernietigd”, aldus Stas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content