Recordprijs Jasper Johns verpulverd

© Reuters

Het bekende werk ‘Flag’ van Jasper Johns ging bij Christie’s in New York voor 28,6 miljoen dollar onder de hamer.

Bij Christie’s in New York is dinsdagavond het bekende werk ‘Flag’ van Jasper Johns voor 28,6 miljoen dollar verkocht. Daarmee werd het vorige record van de Amerikaanse artiest, bekend uit de periode van de pop-art, verpulverd.

Het werk, dat de Amerikaanse vlag afbeeldt, was het topstuk van een veiling die gewijd was aan moderne en hedendaagse kunst. Een ander meesterwerk van de hand van Andy Warhol ging voor 18,3 miljoen dollar onder de hamer.

Vorige week organiseerde het veilinghuis de verkoop van een schilderij van Picasso, dat voor een recordbedrag van 106,48 miljoen dollar van eigenaar veranderde.

‘Flag’, dat deel uitmaakte van de collectie van de overleden auteur Michael Crichton, werd geschat op 10 tot 15 miljoen dollar. Het merendeel van de 31 loten uit de collectie overtrof de verwachtingen. Het geheel van de werken uit zijn bezit, werd geschat op 48 tot 69 miljoen dollar, maar ging uiteindelijk de deur uit voor 93,3 miljoen dollar.

Sotheby’s

Naast de collectie van Crichton gingen nog andere werken onder de hamer. Het ging onder meer om ‘Studio Painting’ van Robert Rauschenberg voor iets meer dan 11 miljoen dollar.

Het concurrerende veilinghuis Sotheby’s organiseert volgende week in New York zijn verkoop van hedendaagse kunst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content