Proeven van jong talent op TASTE

© Kristien Verhoeyen

Het Leuvense STUK steekt jonge makers het hele jaar door een hart onder de riem. Een keer per jaar zet het kunstencentrum die jonge makers met het festival TASTE nog extra in de kijker.

Het Leuvense STUK steekt jonge makers het hele jaar door een hart onder de riem. Een keer per jaar zet het kunstencentrum die jonge makers met het festival TASTE nog extra in de kijker.

Het wordt stilaan een traditie. Voor de vierde keer op rij al zet het STUK zijn festival voor jonge makers op poten. Verspreid over vier dagen presenteert TASTE vijf producties, een tentoonstelling en een concert. Van die producties gaan er drie tijdens het festival in première, vier voorstellingen zijn STUK-creaties.

Zo kwamen beide dansproducties met steun van het STUK tot stand. In ‘Still Standing You’ laten Pieter Ampe (Rosas) en Guilherme Garrido de toeschouwer een glimp opvangen van hun caleidoscopische kijk op vriendschap. Ruwheid, kwaadheid en liefde worden in deze dynamische voorstelling verstrengeld in één grote omhelzing.

Benjamin Vandewalle en Erki De Vries focusten voor hun ‘Birdwatching’ dan weer op het observeren van voorbijgangers in de openbare ruimte. Als publiek neem je plaats in een bewegende constructie.

Theater op locatie

Ook aan de performance van Leen Diependaele en Christine Verheyden, die tijdens TASTE in première gaat, participeert het publiek actief. Via een individueel parcours nodigt ‘Rust’ de toeschouwer uit voor een zoektocht naar je persoonlijke relatie tot verdriet, rouwen en dood.

Ook tijdens de oorlog loert de dood voortdurend om het hoekje. Wat een soldaat bezielt die op missie naar Afghanistan vertrekt, is het thema van de theatervoorstelling van Jeroen Vander Ven en Thomas Bellinck. Ook Bellinck zijn kompaan uit de tv-reeks ‘Leuven Hulp’, Ewout D’Hoore, presenteert in het STUK een nieuwe voorstelling. Na de Leuvense gevangenis neemt hij voor ‘Walden III’, samen met Mira Helmer, Vanja Maria Godée en filmmaker Bas Devos, zijn intrek in het Leuvense Heilig Hart Ziekenhuis.

Tot slot is de tentoonstelling ‘Comfusao’ doorlopend open. Ze brengt via tekst en videomateriaal verslag uit over een uitwisselingsplatform tussen dansers, choreografen en videokunstenaars uit Maputo, Johannesburg en Brussel. Afsluiten doet TASTE met Louisa’s daughter, de groep rond actrive Liesa Van Der Aa.

Elien Haentjens

TASTE, van 19 tot en met 22 april, STUK, Leuven. Elke voorstelling kost 5 euro.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content