Privécollectie steenrijke Griek George Economou tentoon

Hoewel de bezoekers verrukt zijn over de tentoonstelling, bleven de mooiste werken verborgen in de reserves.

In tegenstelling tot de financiële crisis waarmee Griekenland worstelt lijkt het erop dat men zich met wanhoop vastklampt aan kunst en cultuur. De restauratie van de noordelijke vleugel van het Parthenon wordt vlijtig verder gezet en het nieuwe museum aan de Acropolis van architect Bernard Tschumi is ronduit een succes. In 2010 kwamen er zowat anderhalf miljoen bezoekers over de vloer.

In de stedelijke galerie rond het gebouw Metaxourgeio, een onlangs gerestaureerde oude zijdefabriek, is tot 2 oktober een selectie te zien uit de verzameling van de reder George Economou (°1951). Hij wordt geacht een van de rijkste Grieken te zijn en spendeerde een deel van zijn kapitaal aan kunstaankopen. Het zijn er ondertussen drieduizend geworden met schilderijen en tekeningen van o.m. Schiele, Dufy, Nolde, Miro, Delvaux en Hockney.

De bezoekers zijn verrukt, maar ze weten niet dat de mooiste werken verborgen bleven in de reserves. Het schijnt een schat te zijn van kunstenaars uit de Secession en het Duitse en Oostenrijkse expressionisme. Onlangs werd er het volledig grafisch oeuvre van Otto Dix, bestaande uit 524 bladen, aan toegevoegd. Dat wordt voor lange tijd uitgeleend aan de Staatliche Graphische Sammlung in München.

De collectioneur droomt van een permanent museum dat in Athene maar desgevallend ook in Berlijn, Wenen, Londen, New York of Parijs zou kunnen thuishoren. Als goed zakenman belooft hij snel een beslissing te nemen.

Ludo Bekkers

The George Economou Collection: Surrealism to the Neo- fauves, tot 2 oktober in de Municipal Gallery van Athene (Metaxourgeio Building).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content