Portret verminkt Afghaans tienermeisje wint World Press Photo

Met haar beeld van Bibi Aisha haalde de Zuid-Afrikaanse Jodi Bieber in augustus al de cover van Time.

Met haar portret van de verminkte Afghaanse jonge vrouw Bibi Aisha wint de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber de World Press Photo 2011. Ook in de categorie ‘Portraits Singles’ kaapte ze met dat beeld de hoofdprijs weg.

“Het beeld weerspiegelt niet alleen het lot van Aisha zelf, maar dat van alle vrouwen in de hele wereld”, stelt jurylid Vince Aletti. Aidan Sullivan voegde daaraan toe dat dit beeld voor hem de meest belangrijke vragen stelde.

Begin augustus sierde het beeld, vergezeld van de slogan ‘Waarom we in Afghanistan moeten blijven’, de cover van het Amerikaanse magazine Time. De verminkingen van de jonge vrouw zijn namelijk het resultaat van een actie van de Taliban.

Omdat ze haar gewelddadige man had verlaten, werden de neus en de oren van de 18-jarige Bibi Aisha afgesneden. Intussen is het gezicht van Bibi Aisha via plastische chirurgie gereconstrueerd en woont de jonge vrouw in de Verenigde Staten.

Recordaantal

Bieber is de tweede Zuid-Afrikaanse fotograaf ooit die met de hoogste prijs bekroond wordt. Wel won ze eerder al acht World Press Photo Awards in verschillende categorieën. Op 7 mei mag ze haar prijs, die onder andere uit een geldprijs van 10.000 euro bestaat, officieel in ontvangst nemen in Amsterdam.

Jaarlijks bekroont de World Press Photo de beste persbeelden van het afgelopen jaar. Voor deze editie dienden 5847 fotografen van zo’n 125 nationaliteiten een recordaantal van 108.059 foto’s in. Uiteindelijk wonnen 56 fotografen van 23 nationaliteiten een prijs in één van de 9 categorieën.

Elien Haentjens

Tussen 15 mei en 13 juni houdt de rondreizende tentoonstelling van de World Press Photo halt in CC Scharpoord in Knokke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content