Poppositions: reizende kunstbeurs in Brussel

De hedendaagse kunstexpo Art Brussels krijgt als gevestigde waarde concurrentie van een nieuwkomer. Poppositions speelt met het concept van de kunstbeurs en is dit jaar aan haar tweede editie toe.

Poppositions geeft de term kunstbeurs een nieuwe invulling door te experimenteren met ruimte. Elke editie verandert de locatie van de tijdelijke pop-up beurs waardoor de kunstwerken persoonlijker worden. “We dagen de artiesten uit om de tentoonstellingsruimte als inspiratie te gebruiken”, zegt persverantwoordelijke Joke De Wilde. “Alle werken worden in situ gemaakt en hebben daarvoor nooit bestaan.” Op die manier gooit Poppositions de beperkingen van de steriele witte galerijmuren overboord.

Prijzen in natura

Het debuut van de tentoonstelling was een succes, want tegenover vorig jaar zijn er nu twee keer zoveel deelnemende artiesten en galerijen. “Het concept spreekt kunstenaars aan. Ze hebben zelf veel meer inspraak dan bij een gewone kunstbeurs, waar je het gevoel krijgt in een supermarkt rond te lopen”, zegt De Wilde. Een professionele jury zal de beste voorstellen uit het aanbod kiezen. Onder andere Devrim Bayar, curator en oprichter van de kunstwebsite Le Salon, en Marc Ruyters, hoofdredacteur van het tijdschrift HART, zullen de kunstenaars beoordelen.

De drie winnaars ontvangen, in tegenstelling tot de vorige editie, geen geldprijs, maar drie prijzen in natura. Ze mogen een kunstboek laten maken en krijgen expositieruimte op twee pop-up tentoonstellingen in Londen en New York. Naast acht Belgische galerijen doen ook organisaties uit Frankrijk, Polen, Italië, Nederland, Groot-Brittannië en zelfs Amerika mee aan Poppositions. Het vier dagen durende evenement krijgt ondersteuning van een rondtrekkende wijnbar, een mobiel café, een reizende bookshop en een vegetarisch pop-up voedsel concept. Alles staat dus in het teken van locaties en mobiliteit.

Samenspel

Elk jaar kiest de organisatie een andere historische locatie uit. Deze keer doet het Brass, het cultureel centrum van Vorst, dienst als blank canvas. Het samenspel tussen de kunstwerken en de ruimte versterkt ook de samenhorigheid in de buurt. Verlaten plaatsen worden nieuw leven ingeblazen en buurtbewoners worden extra betrokken bij het project. Brochures en rondleidingen moeten hen aansporen om de expo te gaan bezoeken. Daarnaast is er ook een uitwisseling tussen de buurt en Poppositions. Beelden die op de beurs te zien zijn, vind je ook terug in etablissementen in de omgeving. (CS)

Poppositions gaat door van 18 tot 21 april, telkens van 12 tot 19 uur. De inkom is gratis. Poppositions 2013

Avenue Van Volxem, 364

Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content