Picasso’s portret van muze verkocht voor 56,2 miljoen euro

Vrouw met baret en geruite jurk (Marie-Thérèse Walter) © AFP

Een schilderij door Pablo Picasso van zijn muze Marie-Thérèse Walter, waarin ook de afbeelding van zijn toekomstige maîtresse verborgen zit, Dora Maar, is in Londen geveild voor 49,5 miljoen pond (56,2 miljoen euro).

‘Vrouw met baret en geruite jurk (Marie-Thérèse Walter)’, een olieverfschilderij van 55 op 46 centimeter werd te koop aangeboden tijdens een veilig van impressionistische, surrealistische en moderne kunst van veilinghuis Sotheby’s in Londen. Het schilderij werd geschat op 50 miljoen dollar (40 miljoen euro of 36,6 miljoen pond).

‘Dit is een schilderij met een ongelofelijke waarde, uit een cruciale periode in de carrière van Picasso, in 1937, toen hij zijn grote werk Guernica realiseerde’, zei James Mackie, de directeur van de afdeling impressionistische en moderne kunst van Sotheby’s. Het schilderij heeft een sterke autobiografische lading, zegt Mackie. Op de voorgrond is Marie-Thérèse Walter te zien, zijn maîtresse en muze gedurende een zekere tijd. ‘Maar ook Dora Maar, die hij in 1936 ontmoette, zit in de schaduw achter Marie-Thérèse.’

Dit doek maakte tot dusver deel uit van een privécollectie en werd nooit eerder te koop aangeboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content