Picasso’s ‘Les Femmes d’Alger’ wordt duurste schilderij ooit: 160 miljoen euro

'Les femmes d'Alger (Version 'O')' door Pablo Picasso © EPA

Het schilderij ‘Les femmes d’Alger’ van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso is maandagavond tijdens de lenteveiling van Christie’s in New York voor 179,3 miljoen dollar (160,8 miljoen euro) verkocht. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit werd geveild. Een Giacometti werd het in dezelfde veiling het duurste beeld aller tijden.

Gedurende elf ‘zenuwslopende’ minuten werd op het werk geboden.

Het doek was door het veilinghuis op 140 miljoen dollar geschat.

Wie het heeft gekocht, is niet bekend.

Het anderhalf meter brede olieverfschilderij ‘Les femmes d’Alger’ (Version O, het maakt deel uit van een 15-delige serie, van A naar O) uit 1955 beeldt in felle, door geel gedomineerde kleuren een harem van vier dames af met ontblote boezem. Het werk is een menging van kubistische abstractie en realisme. Het werk was ooit eigendom van de Amerikaanse verzamelaars Victor en Sally Ganz, die het werk in 1956 kochten van Picasso’s galerijhouder Daniel Kahnweiler voor 212.500 dollar. Daarna verwisselde het werk meermaals van eigenaar. In 1997 ging het voor het laatst onder de veilinghamer en werd het op 32 miljoen dollar afgeklopt. Het schilderij toont Picasso’s fascinatie met de Franse schilder Eugène Delacroix.

Giacometti

Tot nu toe gold de triptiek ‘Three Studies of Lucian Freud’ van Francis Bacon als duurst geveilde werk ooit. Tijdens de herfstveiling van 2013 van Christie’s veranderde het voor 142,4 miljoen dollar van eigenaar.

Dat was niet het enige record dat sneuvelde tijdens de lenteveiling..

‘L’Homme au Doigt’ van de Zwitserse schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti werd er het duurst geveilde beeldhouwwerk ooit. De bronzen sculptuur veranderde voor 141,3 miljoen dollar (126,7 miljoen euro) van eigenaar.

Het vorige record voor een beeld stond op 104,3 miljoen dollar. Dat bedrag werd in 2010 op een veiling van Sotheby’s in Londen neergeteld voor de sculptuur ‘L’Homme qui marche, eveneens van Giacometti. Het levensgrote beeld (1m77) ‘L’Homme au Doigt’ was door veilingexperts op een waarde 130 miljoen dollar geschat.

Dat recent weer records gebroken worden op de kunstmarkt heeft volgens experten te maken met de komst van nieuwe rijken, die meteen naar de topwerken dingen, en zo de prijzen naar omhoog stuwen. Ze zien behalve de kunst ook een renderende, relatief veilige belegging.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content