Peter Stuyvesantcollectie brengt drie keer meer op dan verwacht

© Sotheby's

Met 43 nieuwe veilingrecords en een opbrengst die drie keer hoger ligt dan verwacht, is de veiling van de Stuyvesantcollectie een groot succes.

Het tweede deel van de veiling van de Peter Stuyvesantcollectie bij Sotheby’s in Amsterdam bracht geen 1 miljoen, maar wel drie keer zoveel op. Voor dat hoge bedrag zorgden onder andere de 43 veilingrecords.

Het topstuk van de 194 stukken was het schilderij ‘Violet, Orange and Reds with Green Disc’ van de Britse kunstenaar Patrick Heron. Het ging voor 174.750 euro onder de hamer. Het werk van de Argentijnse kunstenaar Luis Tomasello ging weg voor 156.750 euro, meer dan drie keer de geschatte waarde en tevens een nieuw veilingrecord voor de kunstenaar.

Marathonzitting De Peter Stuyvesantcollectie van tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die in Nederland ter veiling is gebracht. Het primaire doel van deze collectie was het integreren van kunst in een industriële werkomgeving om daarmee de productiviteit en arbeidsvreugde te verhogen.

De veiling van het eerste deel, in maart vorig jaar, bracht 13,6 miljoen euro op. Dat was toen de hoogste opbrengst ooit voor een veiling van moderne en hedendaagse kunst in Nederland. Tijdens de vijf uur durende marathonzitting van dit tweede deel werden 194 stukken verkocht.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content