Pedro Cabrita Reis zowel in als om M te gast

© Pedro Cabrita Reis

Met zijn installaties wil Pedro Cabrita Reis de toeschouwer een nieuw perspectief geven over de mens.

Inspiratie halen uit het dagelijkse leven en omzetten in creaties die verschillende vormen kunnen aannemen. Zo werkt het concept dat de Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis van 24 februari tot 22 mei deelt met museum M. Maar Reis trekt ook buiten de Leuvense museummuren.

Museum M brengt een bundel van ongeveer veertig werken van Pedro Cabrita Reis (Lissabon, 1956), in de vorm van installaties, sculpturen, schilderijen en foto’s. ‘One after another, a few silent steps’ toont werken van 1958 tot 2010.

Uit het leven gegrepen

De ruimte waarin je woont, hoe je zo’n plek creëert en een territorium afbakent, zijn thema’s die de kunstenaar al gebruikt sinds de jaren ’90. Voorwerpen die wij dagelijks gebruiken, zoals een stoel, een tafel of een deur, combineert hij met industriële materialen zoals stalen balken en neonlampen. Door die combinatie wil hij nieuwe abstracte beelden in elkaar steken.

Reis zegt dat de wereld waarin wij leven van eigen makelij is en wil met zijn kunst de link leggen naar die wereld. Hij stelt dat je de mens herkent in de zaken die hij zelf heeft gemaakt: bijvoorbeeld huizen en steden. Door uit het dagelijkse leven gegrepen zaken (ramen, lampen, balken, kabels,…) opnieuw te gebruiken en in een andere context te zetten, wil Cabrita Reis de toeschouwer een nieuw perspectief geven over de mens.

Virus buiten de muren

Jongeren uit de Leuvense secundaire scholen tonen op 7 april hun werk geïnspireerd door de creatieve geest Pedro Cabrita Reis. De Portugese kunstenaar geeft daarvoor de kans aan Leuvense jongeren om hem te interviewen. Hiermee wil hij het Virusproject steunen.

‘Virus’ is een project dat kunst en cultuur een grotere rol wil laten spelen in de Leuvense secundaire scholen. Leerlingen van de derde graad bezoeken binnen dit kader ‘One after another, a few silent steps’ en gaan daarna zelf aan de slag. Het project resulteert op 7 april in een kunstdag, met o.m. een kunstparcours door Leuven en de presentatie van eigen werk.

Reis presenteerde zijn werk al op internationale tentoonstellingen, waaronder de Biënnale van Lyon (2009) en de Biënnale van Venetië. Zijn tentoonstelling in M loopt van donderdag 24 februari tot zondag 22 mei.

Karine Claassen

Pedro Cabrita Reis, van 24 februari tot 22 mei in het Leuvense museum M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content