Overzichtsexpo Mondriaan opent de deuren in Rome

De Nederlandse prinses Maxima opent donderdag in Rome een grote overzichtstentoonstelling van Piet Mondriaan.

Prinses Máxima opent donderdag in Rome een grote Mondriaan-tentoonstelling. De expositie, waarvoor 70 werken van de Nederlandse kunstenaar bijeen zijn gebracht, is tot eind januari te zien in het museum Vittoriano, aan de Piazza Venezia. Behalve de werken van Piet Mondriaan, zijn 40 schilderijen te zien van tijdgenoten.

Benno Tempel, directeur van het Haags Gemeentemuseum, stelde de tentoonstelling samen. “Je kunt hier prachtig zien hoe Mondriaan zich ontwikkelde van een Haagse landschapsschilder tot een van de meest invloedrijke moderne kunstenaars. Ik denk dat deze tentoonstelling dan ook twee soorten bezoekers zal behagen. Zij die komen voor de bekende composities van vlakken en kleuren en diegenen die juist dat eerdere werk, de landschappen, waarderen.”

Tempel is vooral verheugd dat werken uit de Verenigde Staten, Canada en Japan samenkomen, waardoor er een reeks schilderijen met drukke lijnencomposities uit vijf verschillende musea naast elkaar hangt. Volgens Tempel was Mondriaan altijd op zoek naar balans, harmonie, ritme, een nieuwe beeldtaal voor de toekomst. “Daarom heeft hij zichzelf altijd opnieuw uitgevonden en is zelfs nu nog modern, terwijl de werken van Picasso wel wat gedateerd zijn.”

Ook de aanpak van de tentoonstelling ‘Mondriaan, de perfecte harmonie’ kan modern genoemd worden. In de zaal van Mondriaans tweede Parijse periode, toen hij fervent bezoeker was van jazz-clubs, hoort het publiek swingende jazz-muziek en zal ook danskleding uit die tijd te zien zijn. Tempel: “Die elementen moeten de mensen meevoeren naar wat Mondriaan toen ook beleefde. Ze moeten als het ware heupwiegend de zaal verlaten.” (Belga/EH)

Mondriaan, de perfecte harmonie, tot 29 januari in het museum Vittoriano in Rome.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content