Openingsfestival zet MAS in lichterlaaie

© Marta Lemovsek

In de aanloop naar de officiële opening vindt een vierdaags festival in en om het MAS plaats.

In de aanloop naar de officiële opening op 17 mei organiseert het MAS een vierdaags festival om en rond het nieuwe museum. Voor de organisatie van dat grootschalige gebeuren, van 13 tot 16 mei, werd een beroep gedaan op de onafhankelijke kunstenorganisatie Antwerpen Open. Die werkte ook al actief mee aan het evenement ‘Vooruit MAS!’, dat vorig jaar het Museum aan de Stroom al een beetje op de mentale kaart moest zetten.

Nu staan er zo’n dertig activiteiten op het programma, waarvan de meeste gratis zijn. Zo zijn er onder meer voorstellingen van Wim Vandekeybus’ What’s the Prediction?, met Mauro Pawlowski en een rist dansers van Ultima Vez, en optredens van Blindman, het saxofoonkwartet van MAS-huiscomponist Eric Sleichim, en Broken Glass Heroes, het project van Tim Vanhamel en Pascal Deweze.

Op zaterdagavond moet het Franse gezelschap Éphémère het Bonapartedok met behulp van een gigantische lichten vuurwerkshow letterlijk in lichterlaaie zetten. Tijdens de vierdaagse kun je ook een twee uur durende rondleiding volgen in het MAS, en in de buurt worden talrijke fiets- en wandeltochten georganiseerd.

Tweesterrenrestaurant

Het MAS profileert zich overigens niet alleen als een museum, maar ook als een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Zowel museumbezoekers als omwonenden en passanten kunnen in Café Storm, op de benedenverdieping, terecht voor een Illy koffie, een Oxfamfruitsap, alcoholische dranken of een seizoensgebonden gerechtje.

Voor een meergangenmenu begeef je je best naar de negende etage van het MAS, tevens het hoogste punt van het museum. Daar bevindt zich het MASrestaurant ’t Zilte van tweesterrenchef Viki Geunes, dat voordien in Mol gevestigd was. Aan de noordkant heeft het restaurant een groot terras met een panoramisch uitzicht over de stad, de Schelde en de haven. En aan de zuidkant bevindt zich de zaal ‘9 Beaufort’, die beschikbaar is voor vergaderingen en privéfeesten.

Speciale KnackOok Knack feest mee. Naar aanleiding van de opening van het Antwerpse MAS wijdt Knack Extra een volledig nummer, dat momenteel in de winkel ligt, aan het nieuwe museum.

Daarin geven bevoorrechte getuigen hun mening over het nieuwe museum, wordt de geschiedenis van Antwerpen geschetst en wordt dieper ingegaan op de betekenis van de nieuwe stadmusea in Antwerpen (MAS), Gent (STAM) en Leuven (M).

Openingsfestival MAS, van 13 tot 16 mei in Antwerpen. Reservatie blijft aanbevolen: wie zonder ticket naar het museum afzakt, zal eventueel moeten aanschuiven, maar kan nog binnen geraken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content