Open Monumentendag opgebouwd rond thema conflict

© Belga

Niet alleen voor de hand liggende conflictmonumenten, maar ook ideologische en sociale conflicten komen aan bod.

Open Monumentendag Vlaanderen staat op zondag 11 september in het teken van “conflict”. Dat heeft de organisatie in een persbericht meegedeeld.

In 199 steden en gemeenten over heel Vlaanderen kunnen erfgoedliefhebbers een kijkje nemen in bekend en minder bekend “conflict”-patrimonium of deelnemen aan een van de honderden activiteiten. Niet alleen voor de hand liggende “conflictmonumenten” zoals rechtbanken, schandpalen, politiekantoren, gevangenissen, bunkerlinies, loopgraven, atoomschuilkelders, versterkte hoeves en kastelen kunnen worden bezocht.

De organisatie houdt ook rekening met ideologische en sociale conflicten. Een voorbeeld daarvan is de schoolstrijd met de neogotiek voor de katholieke scholen en de art nouveau en het modernisme voor de scholen van het officiële net. Het thema belicht ook de strijd om het behoud en het beheer van waardevol patrimonium.

Jongeren

Op de Open Monumentendag zullen ook twee jongerenprojecten georganiseerd worden. JEF moNUment is een fotoproject van Open Monumentendag Vlaanderen en het FotoMuseum Provincie Antwerpen. Jongeren van 6 tot 18 jaar kunnen deelnemen door originele beelden van monumenten en landschappen te maken. Meedoen kan vanaf begin augustus tot 8 november.

OMD Junior is de jongerenvariant van de Open Monumentendag. Een aantal gemeenten stellen op 11 september hun monumenten “op maat van de klas” open. Op interactieve wijze leren de jongeren de monumenten kennen. Het volledige programma van de Open Monumentendag Vlaanderen 2011 zal begin augustus gelanceerd worden.

Open Monumentendag, zondag 11 september in heel Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content