Open Monumentendag opgebouwd rond ‘de vier elementen’

Water, vuur, aarde en lucht. Dat is de rode draad doorheen de 22ste editie van de Open Monumentendag in Vlaanderen.

Water, vuur, aarde en lucht hebben grote invloed gehad op de manier waarop de mens en z’n omgeving zich doorheen de geschiedenis hebben ontwikkeld.

Zo leefde de primitieve mens gewoon met de elementen zoals ze zich voordeden. In de oudheid kende men aan de vier elementen dan weer mythische krachten toe.

Door een betere organisatie van de gemeenschappen evolueerde ook de rol met de vier elementen: platgetreden paden en karrensporen groeiden uit tot snelwegen, kanalen werden gegraven voor efficiënt vrachtvervoer over het water, steenkool werd ontgonnen als bron van energie, parken aangelegd ter verstrooiing van arm en rijk…

Die ontelbare getuigen en sporen van de verbondenheid van de mens en de vier elementen staan centraal tijdens de 22ste editie van Open Monumentendag. Op zondag 12 september stellen zo’n 210 steden en gemeenten de deuren van hun patrimonium open voor het grote publiek.

Landschappen en archeologie

Meer dan tijdens de voorbije edities zullen landschappen en archeologische sites dit jaar aan bod komen: van cichoreiasten tot steenbakkerijen, ijskelders, sluizen, kanalen en rivieren tot windmolens, orgels, steenkoolmijnen, brouwerijen of bakhuizen.

Daarnaast zijn er kind- en gezinsvriendelijke activiteiten voorzien, is er de erfgoedwedstrijd Erfgoed Leeft! voor scholen en zet het Coördinatiecentrum voor de derde keer op rij JEF moNUment, een fotoproject in samenwerking met het Antwerpse FotoMuseum, op.

Elien Haentjens

Vanaf begin augustus vind je het volledige programma in de Monumentenkrant of op de bijbehorende website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content