Ook Guy Cassiers tekent present in Avignon

© Koen Broos

Net als Anne Teresa De Keersmaeker zal ook het Toneelhuis van Guy Cassiers deelnemen aan de 65ste editie van het Festival van Avignon.

Tijdens de 65ste editie van het Festival van Avignon mogen zowel Anne Teresa De Keersmaeker als Guy Cassiers een creatie brengen in het prestigieuze kader van de Cour d’honneur, één van de belangrijkste podia van Europa, in Avignon.

In een regie van Guy Cassiers brengt Het Toneelhuis ‘Bloed & Rozen. Het lied van Jeanne en Gilles’. Tom Lanoye heeft de tekst speciaal voor Avignon geschreven. In zijn tekst heeft Lanoye het over de 15e-eeuwse historische ontmoeting van twee destijds door de kerk veroordeelde figuren: Jeanne d’Arc en Gilles de Rais.

Bijzonder is ook dat het stuk in het Nederlands gespeeld zal worden. Dat gebeurt voor het eerst in het Palais des Papes. Ook nodigde Cassiers het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe uit. Want muziek vormt een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Het stuk gaat op 22 juli in première en zal vijf keer gespeeld worden.

Vorige week meldde Knack.be al dat de voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker ’s ochtends vroeg, meer bepaald om 4.30 uur, zal doorgaan. Voor de muziek zorgt het Antwerpse vocaal ensemble van Björn Schmelzer GraindelaVoix. Bovendien wordt de voorstelling ‘Fase’ opnieuw opgevoerd in Avignon. Bij de eerste presentatie van het gezelschap in de Zuid-Franse stad in 1983 toonden ze die choreografie.

Tot slot brengt Meg Stuart met haar gezelschap Damaged Goods het nieuwe werk ‘Violet’. Zij staan zes keer in de Salle de Vedène.

Elien Haentjens

‘Bloed & Rozen. Het lied van Jeanne en Gilles’ gaat in première in het Toneelhuis op 26 mei. Ook op 27 en 28 mei en tussen 2 en 10 juni wordt de voorstelling in Antwerpen opgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content