Online kunstmagazine brengt primeur met livestream vanuit musea

© gf

Het online magazine artdependence.com komt met een nieuwtje: een doorlopende livestream van kunstwerken die zich bevinden binnen de vier muren van een museum. “Het is bijna zoals inbreken.”

“Het betekent dat je een camera en een computer voor een kunstwerk zet en de mensen kunnen daar op hun eigen computer naar kijken”, aldus mede-eigenaar Dirk Vanduffel. Zo wil artdependence.com de drempel om naar kunst te kijken doorbreken. “Musea zijn wel openbaar, maar ons initiatief zorgt ervoor dat de werken nog een stap dichter bij de mensen komt te staan.”

Het Engelstalige online kunstmagazine, opgericht door Anna Savitskaya en Dirk Vanduffel, brengt al sinds oktober 2014 interviews met grote namen uit het kunstmilieu. Bijdragen over bijvoorbeeld Eric Shiner van het Warhol Museum, Carmen Hermo van het Guggenheim en de Amerikaanse singer-songwriter Rob Cantor worden daarij door hun acht internationale medewerkers voorzien.

Wat al met zekerheid in het programma is opgenomen, is het Museum van Hedendaagse Kunst (MuHKA) in Antwerpen, waar de livestreaming over een drietal weken van start zal gaan. Rond de maand september zou ook het PinchukArtCentre in Kiev volgen, tenminste wanneer de onderhandelingen afgerond zijn. Momenteel loopt de livestream vanuit de galerij NUNC Contemporary Gallery in Antwerpen. Kunstliefhebbers kunnen een kijkje nemen via de rechter navigatie van de website.

De eerste reacties zijn alvast positief, want iedereen die aangesproken wordt, lijkt voor deze wereldprimeur open te staan. “Logisch ook, want een uurtje streamen bij een of andere opening ja, maar iets zoals dit? Nee, dat is nog nooit gebeurd”, besluit de mede-eigenaar trots. (EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content