Onbekend grafisch werk Paul van Ostaijen tentoon in Letterenhuis

© Letterenhuis

Een kunstenaar ontdekte het werk van Van Ostaijen toevallig op een veiling.

Het Letterenhuis, het archief en museum van het Vlaamse literaire erfgoed, heeft er een nieuwe attractie bij. Een onbekend grafisch werk van Paul van Ostaijen wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het museum. Van Ostaijen was vooral bekend als dichter en kunstcriticus, maar maakte ook zelf een beperkt aantal beeldende kunstwerken.

Kunstenaar Ronald De Preter botste toevallig op het werk op een veiling in Brussel, waar het doorging voor een stuk van de Antwerpse School. “Het lag op een tafel tussen Chinese vazen”, zegt vinder-koper De Preter, die eigenlijk voor een ets van Ensor op de veiling aanwezig was. De uiterlijke kenmerken van de collage en de signatuur “PVO” deden De Preter vermoeden dat het om een Van Ostaijen ging. Het Letterenhuis bevestigde dat vermoeden na een kort onderzoek.

De weinige eigen beeldende werken die Van Ostaijen ooit maakte, waren bestemd voor een tentoonstelling in 1922, die daar uiteindelijk nooit te zien waren. Van de meeste werken is men het spoor intussen bijster, al bezit het Letterenhuis wel één aquarel, getiteld ‘Dans la petite ville’. Het pas ontdekte werk krijgt dan ook een ereplaats boven de aquarel.

Paul van Ostaijen (1896-1938) was een van de belangrijkste Belgische avant-gardedichters en -prozaschrijvers. Het Antwerpse Letterenhuis beschikt over de grootste verzameling handschriften van Van Ostaijen, die nooit een volwaardig archief naliet. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content