Oeuvre Robert Mapplethorpe gekocht door musea L.A.

© EPA

Het LACMA en het Getty Museum zullen samen het archief van de beroemde fotograaf beheren.

De twee meest prestigieuze musea van Los Angeles, LACMA en het Getty Museum, hebben de handen in elkaar geslagen voor een gemeenschappelijk fonds om het archief van de beroemde fotograaf Robert Mapplethorpe te beheren. De waarde wordt op meer dan dertig miljoen dollar geschat.

Het leeuwendeel van het fonds is een schenking van de Robert Mapplethorpe Foundation, de rest werd gefinancierd door filmproducent David Geffen (een van de stichtende leden van de studio Dreamworks) en de Getty Foundation.

Het fonds omvat meer dan 2.000 werken, waaronder fotoclichés, polaroids, tekeningen en collages. Komen daar eerlang nog bij: ongeveer 120.000 negatieven, 6.000 contactafdrukken en ‘Still Moving’, de documentaire die Mapplethorpe in 1978 maakte van zijn vriendin, zangeres en dichteres Patti Smith.

Mapplethorpe overleed in 1989 op 42-jarige leeftijd aan aids. Hij dankt zijn blijvende beroemdheid aan zijn extreem gestileerde zwart-witfoto’s en zijn haast surrealistische bloemenfoto’s. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door de homo-erotische thematiek, meteen een verklaring voor de viscerale afkeer voor de artiest in conservatieve kringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content