Nominaties MuseumPrijs 2010 bekend

© Belga

Zowel voor Vlaanderen, Wallonië als Brussel zijn vijf musea genomineerd. Opvallend aan de shortlist is dat er heel wat musea tussen zitten die recent de deuren (her)openden.

Zowel voor Vlaanderen, Wallonië als Brussel zijn vijf musea genomineerd. Opvallend aan de shortlist is dat er heel wat musea tussen zitten die recent de deuren (her)openden.

Zo behoren onder andere het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren, het Magritte Museum en CINEMATEK in Brussel en Le Grand Curtius in Luik tot de genomineerden. Per regio prijken telkens vijf musea op de shortlist. Vooral publieksvernieuwing en -betrokkenheid spelen een cruciale rol bij de nominatie.

Nu gaat de eindjury aan de slag. Die kiest uit elke regio één winnaar. Als beloning en motivatie krijgen die musea 10.000 euro. Daarnaast kan ook het publiek in elke regio zijn favoriet kiezen. Stemmen voor die Museum Publieksprijs, ter waarde van 2.500 euro, kan tot 28 mei op www.museumprijs.be. Tot slot worden ook de jongste kunstliefhebbers gehoord. De Prijs van de KinderJury beloont het meest kindvriendelijke museum in elke regio.

Op 1 juni worden de winnaars van deze lustrumeditie van de MuseumPrijs, een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters, in Brussel bekend gemaakt.

Elien Haentjens

De genomineerden op een rijtje:

Vlaanderen In Flanders Fields Museum, Ieper
Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle
Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen
Museum voor Oudere Technieken, Grimbergen
Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Tongeren

Brussel Cinematek
Hortamuseum
Musée Magritte Museum
Museum en Tuinen Van Buuren
Museum van de Nationale Bank van België

Wallonië Fondation Folon, Terhulpen
Le Grand Curtius, Luik
Musée de Groesbeek-De Croix, Namen
Musée de la Vie Wallonne, Luik
Musée de l’hôpital Notre-Dame à la Rose, Lessen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content