NMBS zet ‘per ongeluk’ kunstwerk bij het vuil

© Evy Raes

De NMBS heeft het project van fotografe Evy Raes bij het vuil gezet. Reactie van de NMBS: “het kunstwerk stond ‘naast’ de vuilbak. Dat is wat anders.”

Sinds 18 september stond een fototentoonstelling rond oude Vlaamse interieurs van fotografe Evy Raes in de centrale hal van Antwerpen Centraal. De foto’s zouden er tot 2 oktober blijven staan en daarna doorreizen naar Gent Sint-Pieters. Maar daar besliste de NMBS anders over.

Vanmiddag verwittigde een vriendin fotografe Evy Raes over het verdwijnen van haar werk. Toen de fotografe zelf polshoogte ging nemen in het station, bleek dat haar stands bij de vuilnisbakken stonden. “Gelukkig is er niets beschadigd, maar stands van Nokia en de stad Luik hebben mijn plaats ingenomen”, zegt Raes.

Intussen is Evy Raes door Nokia gecontacteerd. “Ondanks mijn contract met de NMBS heeft het bedrijf de ruimte blijkbaar gehuurd om er te adverteren”, besluit de fotografe die drie jaar aan haar project werkte. Om de herinnering aan oude Vlaamse interieurs levendig te houden fotografeert Raes ze. Intussen heeft ze er al een honderdtal.

‘Misverstand’

Ook in een ander project stond nostalgie centraal: daarvoor trok ze met een groene Kever, die vroeger dienst deed als Mexicaanse taxi, door het Mexico. Kinderen bepaalden waar de reis heen ging.

“Het gaat om een misverstand”, zegt Leen Uyterhoeven van NMBS maandagavond. “In het station dachten ze dat de tentoonstelling al een week vroeger mocht worden afgesloten.”

‘Niet bij het vuil, maar naast het vuil’

“Er is inderdaad een schriftelijk akkoord, maar de tentoonstelling staat daar gratis”, stelt Uyterhoeven. “Wij bieden die ruimte aan om kunst aan te moedigen, maar tegelijk kan er reclame worden geplaatst. Evy Raes heeft geen exclusiviteit.”

De NMBS ontkent verder dat de foto’s bij het vuilnis werden geplaatst. “Ze stonden naast een vuilnisbak, dat is wat anders”, besluit Uyterhoeven. (Belga/EH/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content