Nieuwe details ontdekt op De Slaapkamer van Van Gogh

© Van Gogh Museum

Tijdens de restauratie zijn nieuwe details aan het licht gekomen.

De afgelopen zes maand nam restauratrice Ella Hendriks ‘De Slaapkamer’ van Vincent van Gogh minutieus onder handen. Omdat het publiek zijn lieveling niet al te veel moest missen, was het hele proces te volgen op een blog en in de presentatie ‘Slaapkamergeheimen’.

De restauratie resulteerde in een aantal opmerkelijke ontdekkingen. Zo zijn er sporen gevonden die aantonen dat de muren van het schilderij oorspronkelijk lila van kleur waren in plaats van blauw. Ook zijn door het verwijderen van de vergeelde vernislaag bijzondere details aan het licht gekomen. Zo is in de vloer het binnenvallende licht te zien dat door de iets geopende luiken komt en zijn er sporen van inkt van krantenletters gevonden in de rode beddensprei en op het bed.

Door de grote kleurvlakken egaler te maken bracht de restauratrice de rust terug die Van Gogh wilde uitdrukken. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij namelijk: “Maar de kleur moet het hier doen en moet hier rust of slaap in het algemeen suggereren door in zijn vereenvoudiging meer stijl te geven aan de dingen. Enfin, het zien van dit schilderij moet rust geven aan het hoofd, of liever gezegd aan de verbeelding”.

Naar Japan
En ook in een brief aan Paul Gauguin komt die rust terug: “Ik heb een absolute rust willen uitdrukken met al die verschillende tonen.” Van Gogh schilderde het doek toen hij in het Zuid-Franse Arles woonde.

Vanaf 3 tot 19 september september is het schilderij weer te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Eind september reist het naar Japan, waar het vanaf 1 oktober te zien zal zijn op de expo ‘Van Gogh: The adventure of becoming an artist’.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content