Nepalese kunst tentoon in riant stadspaleis

In Parijs vindt voor het eerst een tentoonstelling met etnische kunst uit West-Nepal plaats.

Bij Nepalese kunst denk je nooit aan zogenaamde primitieve, etnische kunst, maar aan boeddhistische tempels. Maar in Parijs krijg je nu voor het eerst een tentoonstelling zien van etnische kunst uit West-Nepal.
Terwijl de aandacht van de Belgen vooral gaat naar etnische kunst uit Afrika, meer bepaald uit Congo, tonen de Fransen, ook al door hun koloniaal verleden, belangstelling voor de primitieve culturen van Azië. Zo zijn er in Frankrijk tal van grote collecties kunst uit Polynesië.

Het zijn ook Fransen die momenteel de primitieve kunst uit de Himalaya herontdekken. Iedereen denkt bij de Himalayaculturen meteen dat vooral de boeddhistische traditie overal de overhand had of heeft. Dat klopt niet helemaal, want bijvoorbeeld ook in Nepal blijven volkeren houden aan veel oudere tradities die teruggaan tot de voorhistorische tijd of preboeddhistische tijd.

Riant stadspaleis
Zo trokken Jean-Luc Cortes en Jean-Claude Brézillon twintig jaar lang door West-Nepal om er de primitieve houtsculpturen te bestuderen. Het resultaat van hun onderzoek wordt nu gepubliceerd in een boek. En in het prestigieuze zeventiende-eeuwse stadshotel d’Ecquevilly (60, rue de Turenne) krijg je voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling te zien van de primitieve kunst uit dit deel van Nepal.

Voor wie van etnische kunst houdt, is dit een ontdekking. Voor wie tuk is op oude gebouwen ook, want dit riante stadspaleis in de Parijse Marais is na jaren sluiting sinds kort opnieuw voor het publiek toegankelijk.

Piet Swimberghe

De expo over de primitieve kunst uit Nepal loopt van tot 26 juni in hotel d’Ecquevilly, 60 rue de Turenne, Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content