Neem een kunstwerk mee naar huis

© Bram Saeys

Met een kunstwerk onder je arm het museum uitlopen. Normaal kan het niet, maar in het Nederlandse Van Abbemuseum maken ze tot september af en toe een uitzondering.

Met een kunstwerk onder je arm het museum uitlopen. Normaal kan het niet, maar in het Nederlandse Van Abbemuseum maken ze tot september af en toe een uitzondering.

De eerste ‘Sol LeWitt’ is alvast de deur uit, de komende maanden volgen er nog gemiddeld zo’n één à twee per week. De actie kadert in het project ‘Free Sol Lewitt’ van het Deense kunstenaarscollectief SUPERFLEX.

Door nauwelijks te onderscheiden kopieën te maken en die mee te geven aan de bezoekers wil het collectief het werk ‘Untitled (Wall Structure)’ uit 1972 van Sol LeWitt zijn ‘vrijheid’ teruggeven.

Discussie

Net als de muzieksector kampt ook de artistieke sector in de huidige maatschappij met een aantal moeilijkheden. Daarom wil SUPERFLEX met zijn project de discussie aangaan over de beperkingen opgelegd door copyright en de vraag of een kunstwerk eigendom is van het publiek.

Ook de artistieke vrijheid versus het economische belang komt aan bod. Tot slot wordt de rol van het museum, dat met alle hiervoor opgenoemde beperkingen kampt, in vraag gesteld.

Gelukkige

SUPERFLEX maakte deze nieuwe installatie voor de tentoonstelling ‘Tussen Minimalismen’, dat deel uitmaakt van het tweede deel ‘Tijdmachines’ van Play Van Abbe.

Het collectief richtte in het Van Abbemuseum een werkplaats in waar de replica’s geproduceerd worden. Bezoekers kunnen een formulier invullen. Telkens als er een replica af is, wordt een gelukkige uit de stapel formulieren getrokken.

Elien Haentjens

Tussen Minimalismen & Free Sol LeWitt, tot 12 september in het Van Abbemuseum in Eindhoven.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content