Nederlandse musea zetten museumweekend op poten

© Bonnefantenmuseum

Voor de 30ste keer pakken musea over heel Nederland uit met een massa activiteiten.

Naast een museumnacht hebben ze in Nederland ook een heus museumweekend. Thema van de dertigste editie is ’trakteren’. Aangezien de meerderheid van de Nederlandse musea op 2 en 3 april gratis toegankelijk is, kan dat thema ook vrij letterlijk genomen worden.
Daarnaast staan er tal van activiteiten op het programma. Zo pakt het Bonnefantenmuseum in Maastricht uit met rondleidingen door de conservators en gidsen in de recent geopende expo’s ‘Wintertuin’ en ‘Schatten uit Moskou’, die Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum omvat.

Er valt ook een stukje Belgisch erfgoed te ontdekken: in het kader van de uitwisseling binnen de Euregio brengt ‘Wintertuin’ namelijk de topstukken uit de collectie klassieke modernen van het Luikse MAMAC. Bovendien is de ‘Walldrawing #801: Spiral’ (1996) van Sol LeWitt opnieuw in volle glorie te bewonderen in de koepel van het museum.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven pakt dan weer uit met speciale activiteiten zoals de Kinderkunstclub en rondleidingen in de tentoonstelling ‘Play Van Abbe’, waarvan op 2 april alweer een nieuw deel opent. Zowel het Van Abbemuseum als museum De Pont in Tilburg grijpen het museumweekend aan om een grootschalige boekenmarkt op poten te zetten.

Muziek
Verder ontdekt u in De Pont de tentoonstelling van Robert Therrien of nieuwe aanwinsten van onze landgenoot David Claerbout, die momenteel een grote expo in het Brusselse Wiels heeft, en van fotografe Rineke Dijkstra. Bovendien voorzien speciaal opgeleide jongeren rondleidingen voor hun leeftijdsgenoten.

Hoogtepunten zijn het optreden van trompettist Eric Vloeimans op verschillende plekken in het museum en de wedstrijd rond het fotoportret, dat kunstenaar Liedeke Kruk van een bezoeker zal maken.

Elien Haentjens

Museumweekend, op 2 en 3 april in Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content