Museumdirecteur Robert Hoozee van Gentse MSK overleden

© Belga

De dood van Hoozee betekent het tweede verlies voor de Belgische museumwereld in korte tijd.

De directeur van het Gentse Museum voor Schone Kunsten, Robert Hoozee (°1949), is dinsdag op 62-jarige leeftijd na een langdurige ziekte overleden. Decennia lang werkte Hoozee stap voor stap aan het museum en zijn werking.

Onder Hoozee vestigde het MSK zijn (inter)nationale reputatie als referentiemuseum op het vlak van de Belgische kunst van de 19e en vroege 20e eeuw. In zijn beleid had hij vooral oog voor de presentatie, de ontsluiting van de collectie en het wetenschappelijke fundament van de tentoonstellingen.

Hoozee begon in 1978 als assistent in het MSK. Vanaf 1982 werd hij directeur ad interim, vanaf 1985 werd hij voltijds directeur.

Het overlijden van Hoozee betekent het tweede verlies voor de Belgische museumwereld in een maand tijd. Enkele weken geleden moest ook het Leuvense museum M al afscheid nemen van zijn hoofdcurator. De 46-jarige Veronique Vandekerchove liet na een verkeersongeval het leven.

Reactie Joke Schauvliege

“Met Robert Hoozee verliezen we één van de belangrijkste museumdirecteurs van ons land van de afgelopen decennia”, zo reageert Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege op het overlijden van de directeur van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). “Stap voor stap, met veel ernst en werkend in een internationale context, heeft hij het Museum voor Schone Kunsten in Gent uitgebouwd tot een zorgzaam, wetenschappelijk onderbouwd en aantrekkelijk museum dat wereldwijd zijn plaats heeft verworven”, aldus Schauvliege.

“Mijn medeleven bij dit grote verlies gaat in de eerste plaats uit naar zijn echtgenote, kinderen, zijn familie en naar de volledige museumploeg”, besluit Schauvliege. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content