Museum over Vlaamse kunst opent in Cassel

© Jacques Quecq d'Henripret

Op zoek naar de Vlaamse culturele identiteit in Frans-Vlaanderen.

Op 23 oktober opent het Musée départemental de Flandre in Noord- Frankrijk haar deuren voor het publiek. Het is een bijzonder museum dat in het kleine, pittoreske stadje Cassel ligt, waar men nog een authentieke, oude Vlaamse sfeer ervaart.
Het museum kreeg een onderkomen in het Hôtel de la Noble-Cour, een kastelenij uit de 16de eeuw. Binnen de muren wordt oude kunst verzoend met de oorspronkelijke collectie, die in hoofdzaak ethnografisch is, en uitgebreid werd door belangrijke aankopen, en hedendaagse kunst, met opmerkelijke werken van kunstenaars met internationale faam (Jan Fabre, Thierry De Cordier, Patrick Van Caeckenbergh).

Vier thema’s

Het museologisch parcours is opgebouwd rond vier thema’s, aan de hand waarvan de bezoeker een duidelijker beeld krijgt van het Vlaamse grondgebied: onderwerping en woede, tussen hemel en aarde, maten en mateloosheid en show en spot.

Vanaf 23 oktober loopt in het museum de openingstentoonstelling ‘Sensualiteit en Wellust’, gewijd aan het vrouwelijk lichaam in de Vlaamse schilderkunst van de 16de en 17de eeuw.

(INM)

Openingstentoonstelling Sensualiteit en Wellust, van 23 oktober tot en met 23 januari 2011, Musée départemental de Flandre, museedeflandre.cg59.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content