Museum Night Fever trekt nacht in met jongeren
Tijdens deze vierde editie van de Brusselse Museum Night Fever staan de jongeren centraal.
De Brusselse Museumraad wil naar meer toegankelijkheid streven. Vandaar de samenwerking tussen een 20-tal musea, verschillende culturele instellingen en vooral: veel jongeren.
Aan de hand van bijvoorbeeld interactieve kunst wil men jongeren uit verschillende sociale lagen tonen dat kunst niet saai is. De nacht blijkt voor ‘Museum Night Fever’ de juiste trigger te zijn.
Marollen uit het leven gegrepen
De Marollenwijk pakt uit met een expo over armoede en sociale uitsluiting. ‘1210-2010. Marollen, iedereen welkom’ toont allerhande voorwerpen, waaronder medische instrumenten, beeldhouwwerken en archeologische vondsten vanaf 1210. Sinds die datum zoekt de wijk naar formules om bijstand te geven aan minderheden. Die zoektocht resulteerde in verschillende opvang- en verzorgingsplaatsen, waaruit de voorwerpen uit het dagelijks leven gegrepen zijn.
Onder het begeleidend oog van een Brusselse DJ, zal een groep jongeren in de Marollen een muziekvoorstelling geven. Van DJ Bun-Zero kregen zij gedurende enkele weken een intensieve opleiding.
Opera-interventies
Studenten dans, theater en muziek van de Kunsthumaniora Brussel geven een blik achter de schermen van de ateliers in de Munt. De rode draad van dit parcours is ‘La Finta Giardiniera’ van Mozart. Onverwachtse interventies (woorden, dansbewegingen, muziek) geïnspireerd op deze Italiaanse opera, zullen het publiek doorheen de coulissen van de Muntschouwburg leiden.
In het Wiertz museum staan poëzie, literatuur en muziek centraal. Antoine Wiertz (1806) was een Belgische schilder en beeldhouwer. Zijn romantiek zal het referentiepunt vormen van de avond. Gebaseerd op dat thema zullen conservatoriumstudenten hun werk tentoonstellen.
Hongaarse migratie in Bozar
Naast performances, muziek en een slotfeest, toont Bozar drie tentoonstellingen: ‘Retrospective’, met 73 werken van Luc Tuymans, ‘Venetian and Flemish Masters’, waar kunstwerken uit de 15e en 18e eeuw tegenover elkaar worden geplaatst en ‘The New Arrivals’, een tentoonstelling rond acht hedendaagse Hongaarse kunstenaars.
Het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie in 2011 is de reden waarom Bozar o.m. Péter Forgács in Brussel uitnodigt. Met ‘De Danube Exodus’, een multimediale installatie, onderzoekt de Hongaarse kunstenaar het thema migratie. Forgács werd voor deze tentoonstelling ook aangesteld als curator van ‘The New Arrivals’.
Karine Claassen
Museum Night Fever, zaterdag 26 februari in de Brusselse musea.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier