Museum M moet meer dan 400.000 euro inleveren

© Jan Kempenaers

Het Leuvense museum M krijgt volgend jaar van de stad Leuven 400.000 euro minder subsidie dan eerst was afgesproken.

Het Leuvense museum M krijgt volgend jaar van de stad Leuven 400.000 euro minder subsidie dan eerst was afgesproken. Cultuurschepen Denise Vandevoort (sp.a) relativeert deze besparing en zegt dat deze zal worden opgevangen door efficiënter te werken. Oppositiewoordvoerder Hans Bracquené (Open Vld) spreekt van een woordbreuk.

M opende eind 2009 de deuren met een tentoonstelling rond Rogier Van der Weyden. Het museum krijgt elk jaar 2,5 miljoen euro subsidies van de stad en dit bedrag zou jaar na jaar geïndexeerd worden. Maar de subsidie wordt volgend jaar beperkt.

“We zullen dit trachten op te vangen door meer efficiëntie, bijvoorbeeld bij aanwerving van tijdelijke krachten. Er zullen iets minder initiatieven op poten worden gezet. Met continu zes of zeven lopende projecten was het het voorbije jaar ook wat van het goede teveel. Zowel voor de medewerkers als voor het publiek”, zegt schepen Vandevoort.

Planning blijft

Open Vld’er Bracquené waarschuwt ervoor dat deze ingreep “de opstart van M dreigt te fnuiken”. Volgens hem moeten door de maatregel “ook belangrijke engagementen voor 2011 worden teruggeschroefd”.

Schepen Vandevoort ontkent dat. “De planning voor 2011 blijft. Het enige wat verandert, is dat we minder snel spontaan op nieuwe opportuniteiten zullen springen en deze eerder naar volgend jaar zullen verschuiven”.

In 2011 dient M overigens een dossier in voor de erkenning als landelijk museum wat op jaarbasis 50.000 euro meer subsidie zou opleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content