Mogelijk sporen van “verloren” meesterwerk van Leonardo da Vinci gevonden

© Thinkstock

De sporen werden gevonden met behulp van microcamera’s en sondes in het Palazzo Vecchio in Firenze.

Experten denken sporen gevonden te hebben van een verdwenen fresco van de Italiaanse meester Leonardo da Vinci. Dat hebben ze gezegd op een persconferentie in Firenze.

De sporen werden gevonden met behulp van microcamera’s en sondes in het Palazzo Vecchio in Firenze, onder een schilderij van de als schilder minder bekende 16de eeuwse Renaissancefiguur en kunsthistoricus Giorgio Vasari. De onderzoekers vonden sporen van zwarte verf van dezelfde aard als die gebruikt voor de Mona Lisa.

Professor kunstgeschiedenis Maurizio Seracini had het over “zeer bemoedigende” resultaten, al zit het onderzoek nog in een eerste fase en is er nog veel werk om “het mysterie op te lossen”. Da Vinci schilderde ‘De slag van Anghiari’ in 1505, maar werkte het niet af. Vijfhonderd jaar lang bestond onduidelijkheid over het werk, dat wel bekend werd omdat kunstenaars zoals Rubens er zich door lieten inspireren. Onderzoekers vermoeden dat Vasari, een bewonderaar van Leonardo da Vinci, het werk heeft verborgen.

Professor Seracini van de Universiteit van San Diego (Californië) begon een tiental jaar geleden een onderzoek, dat weliswaar omstreden was. Honderden kunsthistorici en experts ondertekenden immers een petitie waarin ze onder meer stellen dat de minuscule camera’s het werk van Vasari hebben beschadigd. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content