Missie geslaagd: Jan Fabre kan record Eddy Merckx niet verbreken

© Belga

De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre is er in Lyon niet in geslaagd het werelduurrecord dat Eddy Merckx in 1972 vestigde, te verbreken. Opdracht geslaagd dus, want Fabres ‘uitdaging’ bestond er in, dat fameuze record onaangeroerd te laten.

Om het schaamrood op de wangen bij Merckx te vermijden, hoefde de choreograaf-performer zelfs niet in de remmen te gaan: na een uur rondjes draaien, uiteraard vastgelegd op film – het betrof een performance – klokte de man achter de man die de wolken meet af op een gemiddelde van net geen 23 kilometer per uur.

‘De Kannibaal’, op de velodroom van Lyon lijfelijk aanwezig samen met onder andere de eeuwige tweede Raymond Poulidor, haalde destijs een uurgemiddelde van net geen vijftig. Fabre blijft dus, zoals aangekondigd, een wielerkundige dwerg.

De performance in de Velodrome Tete d’Or (Het Gouden Hoofd) heette immers voluit ‘Een poging om het wereldrecord van Eddy Merckx van 1972 niet te verbreken’ (of om een dwerg te blijven in een land van reuzen).

Extra excuses voor Fabre: hij is bijna 58, Merckx was in 1972 “slechts” 27. Bovendien reed Eddy zijn record op grote hoogte – in Mexico – terwijl Lyon amper de Lage Landen overstijgt.

Dat Merckx een “rappe” blijft, bleek even later: twee uur na de performance van Fabre, zat de Kannibaal al op de tribune van Saint-Etienne, waar zijn geliefde Anderlecht aan het werk was.

Fabres recordpoging was de aanloop naar de retrospectieve ‘Stigmata § Actions § Performances 1976-2016’ in Lyon. Belga heeft een poging gedaan om Fabre na zijn wielerprestatie niet te interviewen. Ook die opdracht is geslaagd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content