Minnares ontmaskerd als kunstdief

© EPA

Zonder dat hij het door had werd een Duitse verzamelaar jarenlang van zijn kunst beroofd.

Jarenlang werd een Duitse verzamelaar, die intussen 81 is, van zijn kunst beroofd. Tot op het moment dat hij ongeveer een jaar geleden twee werken, die hij pas had uitgeleend voor een tentoonstelling, niet meer terugvond.

Toen de man uit Baden-Württemberg de werken niet meer terugvond, maakte hij een inventaris van zijn collectie op. Daardoor kwam hij tot de onstellende vaststelling dat er 93 werken ontbraken. Daarop verwittigde hij de politie.

Eerste opvallend element in het onderzoek was het ontbreken van elk spoor van inbraak. Daardoor kwam een vriendin van de man, die af en toe bij hem de nacht doorbracht, als verdachte uit de bus. “Op de rekening van de Oekraïense vrouw uit Keulen werden grote, onverklaarbare sommen geld aangetroffen”, stelt de politie.

Collectie verkocht

Na ondervraging van de vrouw en haar man, een kunsthandelaar, bleek dat zij de werken wel degelijk gestolen en verkocht hebben. Naast enkele schilderijen gaat het vooral om schetsen en grafiek van bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Otto Dix en Max Beckmann.

Intussen heeft de politie 65 van de 93 gestolen werken teruggevonden. Die zijn samen goed voor zo’n 1,6 miljoen euro. Het echtpaar heeft intussen volledig bekend en is al sinds maart aangehouden. De verzamelaar heeft zijn werken teruggekregen, maar doet ze als gevolg van alle heisa van de hand. Aangezien het kleine politieteam van Waldhut zeker wou zijn van een goede afloop, is de zaak pas nu bekend gemaakt. (AFP/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content