Michaël Borremans schenkt Gent fresco ‘De Maagd’

© gf

Op de klokkenstoel aan de Gentse stadshal is het fresco “De Maagd” onthuld, een geschenk van kunstenaar Michaël Borremans aan zijn thuisstad.

Met de onthulling van het Brorremans fresco “De Maagd” op één van de meest prominente plaatsen in in Gent, is de discussie geopend waar het meisje met haar zijdelings blik precies naar kijkt.

Borremans, die zelf niet aanwezig was op de onthulling omdat hij vindt dat het werk voor zich moet spreken, schilderde op de noordmuur op 3,5 meter hoogte een donkere fresco van 60 op 70 centimeter.

Michael Borremans
Michael Borremans© Belga Images

De ogen van het meisje

Het meisje, met donkere haren en donkere kledij, en opvallend witte kraag, heeft een zijdelings blik die typisch is voor het werk van de hedendaagse Gentse kunstenaar. Uit haar ogen schijnen opvallende witte stralen van licht. “Het zou kunnen dat haar ogen gericht zijn op de stadshal, maar het is gissen, ze kan ook naar een persoon kijken”, zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a). Borremans handtekende het werk aan de achterkant, de binnenkant van de klokkenstoel dus.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) vindt het kunstwerk een veruitwendiging van de baseline van zijn stad. “Gent is een stad van kennis en cultuur. De uitstraling die de stad te bieden heeft, is niet voor een happy few, maar voor alle Gentenaars en bezoekers.”

Meer kunst in de publieke ruimte

Het fresco is een eerste werk van Borremans in de publieke ruimte. Cultuurschepen Storms wil de komende jaren nog meer inzetten op kunst in de publieke ruimte, volgend jaar komen er op de Korenmarkt kunstwerken van Ayse Erkmen en Ann Veronica Janssens. Aan de schenking van Borremans is het recht verbonden om gedurende zijn leven kunstwerken aan te brengen op de vier sokkels van de stadshal. “Ik hoop persoonlijk dat hij ooit de inspiratie heeft om dat te doen”, aldus nog Storms. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content