Metropolitan Museum of Art maakt afbeeldingen van 400.000 werken gratis beschikbaar

© Thinkstock

Goed nieuws voor kunstliefhebbers. Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft maar liefst 400.000 high-resolution beelden gratis beschikbaar gemaakt op hun website.

Goed nieuws voor kunstliefhebbers. Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft maar liefst 400.000 high-resolution beelden gratis beschikbaar gemaakt op hun website. De digitale beelden van werken uit de collectie kunnen gedownload worden voor niet-commerciële doeleinden via de website van het museum. Thomas P. Campbell, de directeur van het MET licht de beslissing toe in een statement: ‘Met dit nieuwe beleid vervoegen we talloze andere musea wereldwijd die ook vrije toegang verschaffen tot beelden van kunst. Ik ben erg blij dat digitale technologie zulke deuren kan openen.’

Fans van de collectie van het kunstmuseum kunnen dus zonder toestemming en zonder vergoeding beelden downloaden op de website van het Metropolitan Museum of Art. Het initiatief kreeg de naam Open Access for Scholarly Content (OASC). Telkens wanneer deze initialen bij een kunstwerk staan op de website, kan een bezoeker het beeld in HR downloaden.

OASC werd ontwikkeld voor studenten, onderwijzers, researchers, curatoren, academische uitgevers, niet-commerciële documentairemakers en anderen die betrokken zijn in academisch of cultureel werk. Maar ook doodgewone fans van bepaalde kunstwerken kunnen de beelden vanaf nu gratis downloaden. Voordien werden beelden enkel vrijgegeven na aanvraag en moest er een vergoeding betaald worden.

Surf voor meer info over het OASC initiatief naar de website van het MET en klik hier voor de collectie van het museum. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content