Mensen met mentale beperking creëren rondleiding Gentse MSK

Het project resulteerde in een boekje met het verhaal ‘De verjaardag van Colette’, geïllustreerd met tekeningen en schilderijen.

Zeven mensen met een mentale beperking hebben de voorbije vier maanden een museumrondleiding in elkaar gestoken voor andere bezoekers met een mentale beperking. Het verhaal ‘De verjaardag van Colette’ werd donderdag voor het eerst voorgesteld in het Gentse Museum voor Schone Kunsten.

De educatieve afdeling van het Museum voor Schone Kunsten in Gent en Kumen vzw, die aan cultuurbemiddeling doet tussen cultuurhuizen en mensen met een mentale beperking, sloegen vier maanden geleden de handen in elkaar. Vijf mannen en twee vrouwen, tussen 20 en 60 jaar oud en afkomstig uit verschillende Vlaamse instellingen, werkten aan een rondleiding voor anderen met een mentale beperking.

Ze schreven een verhaal rond de collectie. “We vertrokken vanuit de werken die hen interesseerden”, vertelt Lies Ledure van het MSK. “Het project evolueerde snel naar een verhaal rond twee portretten van Joseph Ducq, een portret van dokter Isaac Joseph De Meyer en één van diens vrouw Colette Versavel.”

De deelnemers maakten een boekje, geïllustreerd met tekeningen en schilderijen, met het verhaal ‘De verjaardag van Colette’, gebaseerd op enkele figuren uit de vaste collectie. “Door het project is een deel van de werken vertaald voor mensen met een mentale beperking”, aldus Liesbeth Timperman van Kumen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content