Matthias Schoenaerts maakt tegenbeeld voor Leopold II op streetartfestival in Oostende

© FILIP VAN ROE

Matthias Schoenaerts maakte in Oostende een grote muurschildering als tegenbeeld voor Leopold II. De acteur wil met de mural aandacht vragen voor de Black Lives Matter-beweging.

In het kader van het streetartfestival The Crystal Ship in Oostende heeft Schoenaerts een grote muurschildering gemaakt die verwijst naar het standbeeld van Leopold II op de zeedijk van Oostende. Het werk beeldt Leopold II af zonder hoofd.

Schoenaerts wil met het beeld de confrontatie aangaan met het verleden. ‘Het is een confrontatie met de gruwelijkheden die plaatsvonden onder het bewind van Leopold II in Congo Vrijstaat. Het werk is een manier om gesprekken op te starten en zo samen als één gemeenschap over het trauma te praten’, aldus Schoenaerts.

Het beeld is tekenend voor de stad Oostende, die heel wat zaken te danken heeft aan de Belgische koning. Zo gaf hij ooit de opdracht tot het aanleggen van het Maria Hendrikapark, het bouwen van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de Wellingtonrenbaan en de Koninklijke Gaanderijen. De manier waarop die zaken tot stand kwamen, blijft omstreden, aangezien de financiering ervan gebeurde met kapitaal die Leopold II verzamelde in Congo Vrijstaat.

Debat

Burgemeester Bart Tommelein vindt het daarom goed dat er een tegenbeeld komt in de stad. ‘Een tijd geleden was er groot protest tegen afbeeldingen van Leopold II in de publieke ruimte. Wij hebben beslist om geen beelden te verwijderen maar om voor een tegenbeeld te zorgen. Met dit beeld van Matthias Schoenaerts tonen we dat er op de figuur van Leopold II vlekken zijn. Zo kunnen we het debat openen en het volledige verhaal belichten’, aldus Tommelein.

Het is de bedoeling dat de figuur Leopold II en de geschiedenis rond de koning de komende jaren in z’n totaliteit verder worden belicht in Oostende. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content