Majestueuze reuzen creëren stilte in Brussel

© Bernadette Erpicum

Rust en stilte, dat moeten de tien gigantische bronzen beelden van de Mexicaanse kunstenaar Rivelino uitstralen. Met zijn ‘Nuestros Silencios’ krijgt de Brusselse Gulden Vlieslaan opnieuw een trekpleister van formaat.

Rust en stilte, dat moeten de tien gigantische bronzen beelden van de Mexicaanse kunstenaar Rivelino uitstralen. Met zijn ‘Nuestros Silencios’ krijgt de Brusselse Gulden Vlieslaan opnieuw een trekpleister van formaat.

Enkele jaren geleden vormde het braakliggende terrein aan de Gulden Vlieslaan, dat tussen de Louizawijk en Matongé ligt, het decor voor Cityscape. Die houten installatie van Arne Quinze trok in de zomer altijd een massa volk. Op enkele kleine initiatieven na bleef het daarna vrij stil op het braakliggende terrein.

Daar komt met de reusachtige beelden van Rivelino opnieuw verandering in. Hoewel de tien beelden fungeren als de ‘bewakers van de stilte’, heerste het afgelopen weekend een gezellige drukte op en rond het terrein.

Vrije meningsuiting

Om de beelden, die elk zo’n 850 kilo wegen, optimaal tot hun recht te laten komen heeft kunstenaar Rivelino de Mexicaanse architect Hector Velazquez gevraagd om het terrein opnieuw aan te leggen. De beelden willen verbeelden wat we verzwijgen. Daarom wordt de mond van elk beeld bedekt door een plaat met daarop verschillende inscripties. Die worden op de rug van de figuren herhaald. Aan de toeschouwer om te ontcijferen wat er juist mee bedoeld wordt.

Daarnaast willen de beelden de vrije meningsuiting in de hele wereld en voor iedereen stimuleren. Daarom heeft Rivolino ervoor gekozen om in de gelaatstrekken raciale kenmerken van de hele wereldbevolking te verwerken. Bovendien staat er naast de tien reuzen ook een tastbox op het terrein. Zo kunnen ook blinden en slechtzienden de beelden kunnen ervaren.

In heel Europa

Na het Mexico-festival in Bozar kadert ook ‘Nuestros Silencios’ in de viering van tweehonderd jaar Mexicaanse onafhankelijkheid en de herdenking van honderd jaar revolutie. Als erfgenaam van de Mexicaanse sculptuurtraditie kreeg kunstenaar Rivelino in zijn thuisland de opdracht om als cultureel ambassadeur de Mexicaanse cultuur in Europa te verspreiden. Zijn beelden reizen dan ook door heel Europa. Van Lissabon en Madrid over Brussel tot Berlijn, Londen en Parijs.

Om het project te kaderen lopen er twee fototentoonstellingen. Zo komt de bezoeker tot 22 mei bij het tegenovergelegen BMW aan de Waterloolaan meer te weten over het productieproces van de beelden. De tweede expo, over de installatie in Brussel, zal vanaf juni in de gloednieuwe Fnac, die op 7 mei in de Gulden Vliesgalerij de deuren opent, te zien zijn.

Elien Haentjens

‘Nuestros Silencios’, tot 15 juli aan de Brusselse Gulden Vlieslaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content