Luc Tuymans veroordeeld voor plagiaat

De foto van Katrijn Van Giel (boven) en het schilderij van Luc Tuymans (onder) © .

Schilder Luc Tuymans is veroordeeld voor plagiaat. De rechter vond dat het schilderij dat de Antwerpenaar maakte van een foto van Katrijn Van Giel, niet gezien kan worden als een parodie.

Fotografe Katrijn Van Giel heeft haar slag tegen de bekende kunstschilder Luc Tuymans thuisgehaald. De burgerlijke rechtbank van Antwerpen is van oordeel dat hij haar auteursrechten inderdaad geschonden heeft door zonder haar toestemming een schilderij te maken van een van haar foto’s. Zijn verweer dat het schilderij een parodie zou zijn, werd naar de prullenmand verwezen. Tuymans kreeg een dwangsom van 500.000 euro opgelegd, die hem ervan moet weerhouden verdere reproducties te maken.

Portretfoto

Het schilderij in kwestie, “A Belgian politician”, dateert van 2011 en behoort intussen tot de privécollectie van de Amerikaanse miljonair Eric Lefkofsky. Toen Van Giel het werk vorig jaar in een catalogus zag staan, viel haar meteen de opvallende gelijkenis op met een portretfoto die ze in 2010 van Jean-Marie Dedecker had gemaakt.

Tuymans gaf toe dat hij haar foto als inspiratie gebruikte, maar ziet zijn schilderij als een parodie. Het auteursrecht maakt daarvoor een uitzondering, op voorwaarde dat de parodie humoristisch bedoeld is en er belangrijke verschillen zijn met het oorspronkelijke werk.

‘Geen parodie’

Die verschillen zag de rechtbank niet: de schilder had duidelijke elementen overgenomen die net de originaliteit van de foto uitmaakten, zoals de onderkant van het gezicht dat werd weggelaten, de gelaatsuitdrukking, het zwetende hoofd, de pose en de belichting. De rechtbank zag ook niet in hoe het doek humoristisch, clownesk of sardonisch bedoeld kon zijn. Kortom: het schilderij kon “vanuit geen enkele invalshoek” als parodie doorgaan. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content