Luc Tuymans en fotografe Katrijn Van Giel bereiken minnelijke schikking in plagiaatzaak

© .

Fotografe Katrijn Van Giel en schilder Luc Tuymans “na constructief overleg besloten om hun geschil onder artiesten en op een artistieke manier op te lossen eerder dan door een rechtbank te laten beslechten”

Katrijn Van Giel doet in het kader van de minnelijke schikking afstand van haar gerechtelijke actie. Het werk van Luc Tuymans herneemt zijn bestaan op de kunstmarkt, luidt het vrijdag in een gemeenschappelijke persmededeling.

Volgens Dieter Delarue, advocaat van Katrijn Van Giel, werd de minnelijke schikking vorige week bereikt. Er is met alle betrokken partijen afgesproken om buiten deze mededeling geen verdere commentaar te geven over de inhoud van de schikking, verklaarde de raadsman nog.

Kunstenaar Luc Tuymans werd in januari dit jaar door de burgerlijke rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot een dwangsom. De rechter was van oordeel dat Tuymans de auteursrechten van Van Giel geschonden had door zonder haar toestemming een schilderij te maken van een van haar foto’s. Tuymans ging in beroep tegen dat vonnis.

Het schilderij in kwestie, “A Belgian politician“, dateert van 2011 en behoort intussen tot de privécollectie van de Amerikaanse miljonair Eric Lefkofsky. Toen Van Giel het werk in een catalogus zag staan, viel haar meteen de opvallende gelijkenis op met een portretfoto die ze in 2010 van Jean-Marie Dedecker had gemaakt. Tuymans gaf toe dat hij haar foto als inspiratie gebruikte, maar ziet zijn schilderij als een parodie, en betreurde dat de rechtbank die visie niet is gevolgd. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content