Louvre bouwt vleugel voor islamkunst

© Reuters

Vanaf oktober kunnen bezoekers in een aparte vleugel terecht om de kunst van de islam te ontdekken.

Om zijn collectie islamkunst, die uit zo’n 2000 stukken bestaat, op een betere manier te kunnen tonen aan het publiek bouwt het Parijse Louvre momenteel een extra vleugel bij. Op die manier wil het museum de grootsheid en het belang van de islamkunst in de wereldgeschiedenis tonen. Voor het project krijgt het Louvre financiële steun van moslimlanden zoals Marokko, Koeweit en Oman.

De vleugel is ontworpen door de Italiaanse architect Mario Bellini. Het glooiende dak moet een zijden sluier voorstellen. Via het dak valt er rechtstreeks daglicht binnen in de ruimtes, die samen zo’n 2800 vierkante meter beslaan.

Ook elders in Parijs zetten musea de islamkunst in de kijker. Zo opent het Institut du Monde Arabe (IMA) naar aanleiding van zijn 25e verjaardag een nieuw museum in februari 2012. Een 600-tal stukken zullen er het verhaal van de islamitische beschaving vertellen.

En ook het Centre Pompidou springt op de kar: het museum heeft een onderzoek opgezet om de invloed van de Arabische kunst op de moderne en hedendaagse kunst beter te onderzoeken. Daarnaast wil het museum meer jonge Arabische kunstenaars integreren in zijn expo’s.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content